Core stability

In samenwerking met collega trainer-coach Maik Steenkamp heb ik een bruikbaar protocol core stability opgesteld. Daarin zijn met name basisvormen gebruikt, maar worden ook moeilijkere opties aangegeven. Op Youtube hebben we daarnaast een gratis videobestand beschikbaar gesteld met de video’s waarin te zien is hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden. In een PDF-bestand hebben wij de exacte uitleg bij de oefeningen beschreven en deze is middels een aanvraag bij mij te bestellen.

Wat is ‘core stability’? Nou het zorgt voor stabiliteit van de kern van het lichaam. Core stability is een pure vorm van training, zonder het gebruik van krachtapparatuur. Zeer nuttig, omdat in veel sporten spieren eenzijdig ontwikkeld worden. Zo zijn wielrenners bijvoorbeeld heel nadrukkelijk bezig met hun beenspieren, maar krijgen zij vaak rug-, schouder- en nekklachten, doordat spieren langdurig statisch belast worden.

Alleen de buikspieren trainen, zoals in het verleden vaak gedaan werd, is niet genoeg. De gehele romp moet getraind worden en daarbij zijn bij de stabiliteit van een gewricht drie pijlers van groot belang: 1. de spieren, 2. de botten, ligamenten en gewrichtskapsels en 3. het zenuwstel (inter-musculaire aansturing van de spieren). Core stability is dus eigenlijk de mate waarin deze drie systemen kunnen samenwerken. Als dat goed gaat en er een betere stabiliteit is, neemt de kans op blessures af en kan uit andere spiergroepen ook nog eens een hoger rendement gehaald worden.

Het uiteindelijke doel van het trainen van de romp is dus om spieren zo effectief mogelijk te gebruiken, zodat de positie van de wervelkolom tijdens diverse krachtinspanningen in controle is. Zo voorkom je blessures. Een mooi voorbeeld van een situatie waarin uw core stability ook belangrijk is, is de schouderduw in het voetbal. Is uw kern niet goed getraind en krijgt u zo’n schouderduw, dan raakt u hierbij uit balans en verliest u waarschijnlijk de bal. Met een sterke ken staat u ‘steviger in uw schoenen’.

Het core stability protocol is op aanvraag te bestellen. In de tarievenlijst staat tevens de prijs van dit protocol weergegeven. JEROENREINTJESSPORTS gebruikt diverse vormen uit dit protocol eveneens bij het verzorgen van zijn trainingen bij verenigingen en particulieren.