SPARQY

Voor spelsport verenigingen heeft JEROENREINTJESSPORTS een speciaal programma samengesteld. Als performance  coach bij De Graafschap, deel ik graag mijn kennis voor geïnteresseerden. Dit programma bestaat uit een 1. presentatie (theorie en praktijk), 2. het plan an sich, 3. een online afgeschermde omgeving met videofragmenten en een 4. Excel-bestand met daarin de uitleg van de desbetreffende oefenstof. SPARQY neemt niet het technische deel voor haar rekening maar het fysieke. Veel verenigingen redden zich wel met het tactisch- en technische deel maar over het motorisch juist opleiden is weinig bekend. Er is daarmee op fysiek vlak veel onwetendheid, waardoor ik mijn expertise richt op deze behoefte vraag en verenigingen in één klap van achterlopend naar vooruitlopend kan helpen.

“SPARQY” staat voor de fysieke pijlers; Speed, Power, Agility, Reaction en Quickness die voor jeugdige spelsporters (Youth) essentieel zijn in hun ontwikkeling. Zoals in de intro aangegeven is er op tactisch vlak veel bekend over hoe het spel te spelen. Ook het aanleren van (voet)bal vaardigheid is vaak niet een lastig item binnen (voetbal)verenigingen. Het ‘probleem’ is eerder onwetendheid over juist ‘leren’ bewegen voor (jeugd)voetbalspelers. Wat zijn de Do’s en Don’ts per leeftijdscategorie? Moet je wel of niet rekken in de warming-up en op welke manier kan ik spelers op fysiek vlak de gepaste oefenstof aanbieden? 

Om de elementen te trainen met een logische en verantwoorde structuur wil ik op deze manier de nodige basiskennis delen. Als fysiektrainer in het (betaald)voetbal wil ik mijn verantwoordelijkheid pakken en verenigingen hiermee helpen. Ook weet ik ook hoe de bal erbij te betrekken om zo de spelvreugde te verhogen. Deelnemende verenigingen ontvangen hapklare informatie en oefenstof waarmee zij op simpele wijze hun jeugdspelers beter kunnen helpen ontwikkelen op motorisch vlak. Trainers loggen in op een online afgeschermde omgeving om zo bekwaam te worden.

Er zijn geweldige apps, waar verenigingen mee werken om de voetbalvaardigheid te vergroten en het spel te leren begrijpen. Hiermee zijn ook on-gediplomeerde trainers voorzien van gerichte oefenstof om het voetbalspel op hun spelers over te brengen. We hebben het hier over teamtaken als aanvallen, verdedigen en omschakelen. Echter richt deze app zich niet op de onwetendheid over de fysieke zijde in het voetbal. Bijvoorbeeld de vraag: hoe spelers in de jeugd de juiste oefenstof aan te bieden waardoor zij zich motorisch goed ontwikkelen. Ook het opbouwen van intensiteit in het seizoen is vaak een verbeterpunt. Veel gemaakte ‘fouten’ door voetbaltrainers hebben te maken met het feit dat de intensiteit van een training wordt bepaald door het aantal aanwezige spelers. Vaak gaat het al mis met de intensiteit in de voorbereiding. De warming-up wordt niet aangepast aan de intensiteit van de training en aan loopscholing wordt vaak geen aandacht geschonken, terwijl dit de basis van goed bewegen is. 

Er is veelal onvoldoende aandacht voor specifieke “voetbalconditie” en te weinig aandacht voor romp-stabiliteitsvormen. Er wordt te weinig rekening gehouden met het geboortemaand-effect en individuele verschillen binnen het team. Jonge spelers, of laat-rijpe spelers worden vaak overbelast en er wordt nog regelmatig statisch gerekt voor aanvang van een wedstrijd.

Ik werkte seizoenen als fysiektrainer bij clubs als FC Twente en Vitesse, in de jeugd maar ook met de beloften en de laatste jaren in de Jeugdopleiding van De Graafschap, waarna ik de stap naar het eerste team maakte.

De gehele implementatie verzorg ik per vereniging. Mocht u namens de vereniging gebruik willen maken van SPARQY neem dan vrijblijvend contact op voor informatie via de contactpagina. Wanneer je als vereniging instemt zal er afgetrapt worden met een bijeenkomst. Deze bijeenkomst zal middels een theorie- en praktijkdeel leiden tot meer kennis binnen het technisch kader van de vereniging. Trainers ontvangen belangrijke informatie die hun jeugdafdeling en het spel te goeden komen. Daarnaast ontvangt de vereniging het achterliggende plan met informatie zoals de werkwijze. Verder verkrijgen zij de inloggegevens van de online afgeschermde omgeving waarin de videofragmenten met oefenstof in verschillende niveaus opvraagbaar zijn. Tot slot zal er ter verduidelijking een Excel-bestand gedeeld worden met daarin de exacte uitleg van de oefenstof. Bij afname van SPARQY dient de vereniging tevens een samenwerkingsovereenkomst te tekenen.